четвъртък, 2 януари 2014 г.

Ботев

Отново дойде времето на Коледните празници, дългата почивка и богатите трапези. Всичко това ми  се отрази в едни 6-7 допълнителни килограма :)
Но освен обичайните местения от софра на софра имахме план със Сашко, да направим една двудневна разходка в Стара планина. Преди две или три години, по същото време, се бяхме опитали с женичката да качим и слезем от Ботев от север, в рамките на един ден. Не успяхме заради мен - беше ме обхванала някаква слабост в краката и не ми се получаваше спринтирането нагоре. Маршрутът беше по "кабела", а не стандартния през хижа Плевен и по-въжето. Още тогава бях решил да го повторя и това беше целта на настоящия ни преход. Поне този път реалистично го бях предвидил за два дни, а и трябваше да се снима разбира се, което при първия опит не бе основна цел. Предвидените за целта дни бяха 28 и 29 Декември. Забавихме се малко с тръгването, защото се залутах в Априлци, където по-погрешка и поради прекаленото доверие в спомените ми бях изнавигирал към кв.Острец, откъдето се тръгва за х.Тъжа, а не за х.Плевен. както и да е - 10:30 паркирахме на паркинга до "кофата" - т.н. съоръжение, което качва продукти към хижата и след десетина минути на приготовления поехме по пътеката. Какво да разказвам - пак си беше тежко. Мразя го този връх. Не съм аз за Стара планина, макар че тази година най-често там ходих. Обичам си камънака на Рила и Пирин. Това безкрайно бъхтене по голите баири на Балкана не е моята стихия. След 6 часа и тъкмо по залез, бяхме се разхвърляли на билото над заслон Ботев и отсрелвахме каквото ни предлагаше майката природа. А то не беше нито много, нито малко:

Последният кадър от тази серия беше вече почти при пълна тъмнина и нямаше смисъл да стоим повече. Слязохме до заслона, където се настанихме, заедно с още 3-4 групи туристи. Хапнахме и пийнахме каквото си бяхме донесли и в сладки приказки минаха няколко часа. Към 21:30 решихме, че е крайно време се изнесем и да окажем необходимото внимание на звездното небе:

Бяхме настроили алармите за 6:00, но две от другите групи започнаха да се изнизват още към 5 (едните ги чакаше дълъг преход до Добрила) и ние, след като не успяхме да заспим отново, а и нямаше смисъл, се надигнахме и поехме към върха. Отне ни 45 минути качването до горе. Последния път когато бях на Ботев, все още имаше две радиопредавателни кули, а и един култов руски камион, използван за антена от интернет доставчика на метеоролозите. Честно казано този камион ми влизаше в плановете, защото обикновено се обледява много яко и исках да му правя фотосесия, но ядец - няма го вече (не разбрах откога и защо). Изгрева беше прилично скучен и не предложи нищо интересно, но ето все пак някакви изсмукани от пръстите кадри и от него:Метеорологът на смяна не беше от най-дружелюбните. Нямаше и чай, което не ни предразположи да се задържаме много горе. Слязохме за 15 минути до заслона където се постоплихме и поехме по обратния път надолу. Този път слязохме по стандартния път по въжето. Котките влязоха в употреба този ден, защото всичко беше хубаво фирновано и имаше риск от подхлъзване. За жалост дори на тази височина истинска зима все още няма. Сняг има колкото да не се каже, че няма. 20-30см да е покривката най-много и то не навсякъде. Общо взето какво ще пием идната година не е ясно...
Тази публикация беше предвидена да си влезе в 2013 година, но поради липсата не време ще се яви стартова на 2014-та, което пък ми дава повод да ви честитя новата година и да пожелая на всички много здраве и късмет!
До скоро!
П.С. Вече се намирам на bisseryordanov.com , където вече ще може да следите работата ми като пейзажен и сватбен фотограф!


Няма коментари:

Публикуване на коментар