сряда, 4 април 2012 г.

Язовирчетата до Богров

Отдавна се каня да се разходя и да поснимам залеза на близките микро-язовирчета край Долни Богров. Общо взето вдъхновението ми за там се дължи на тази статия на Иван Миладинов.
Не се надявах да постигна дори близки резултати, но поне малко да пощракам за начесване на крастата. Бяхме заедно с брат ми и пристигнахме около 19:00. Имахме 50-тина минути до залез и пообиколихме да потърсим интересни места за позициониране. За жалост всичко в момента е обрасло в суха бодлива тръстика, на която дори успях да си срежа пръста малко по-късно.
Братлето тръгна да търси по-открити пространства, а аз се наместих тук:


Щракнах няколко идентични кадъра и тръгнах да си търся друго място. Още докато обикаляхме с колата и видях няколко изсъхнали дървета в близост и се отправих към тях. Опитвах разни композиции, но като цяло нищо интересно не се получаваше. Отгоре на всичко излезе вятър и набразди водата. Реших да ползвам "тъмнилката" - 10 стопа ND филтър, който за жалост има неприятния ефект да засилва изключително много всички оптически недостатъци на обектива, а и вкарва едно силно синьо оцветяване. Както и да е в последствие пред компютъра успях да догодя донякъде този кадър:


Преместих се няколко крачки по-надясно за да щракна една вертикална композиция на един клонак, за жалост отвсякъде обграден с паразитна растителност:


Малко след този кадър се опитах да разчистя малко тръстиката пред дървото и поради липсата на каквито и да било помощни средства, успях единствено да си срежа пръста. Нямаше време да се превързвам, а и нямах с какво. Реших да се върна на първоначалната позиция, където за жалост ме чакаше отново същата тръстика. С много мъки и неподозирани от мен умения успях да я поразчистя от снимките и да стигна до тези снимки:



Това пънче във водата стои доста изкуствено, особено ако се сравни с оригиналната снимка, но тръстиката покриваше, във всевъзможни посоки и форми цялата долна част на кадъра и затова реших да го оставя така.
А ето и снимката, която ми хареса най-много от тази вечер:


При нея също се наложи да почистя и дори леко да кропна предния план, но резултата определено ме радва.
Така използвах времето между 19:00 и 20:30 на 3-ти април. Сега остава да се осъществят идеите за четирите почивни дни покрай Великден, но за тях няма да говоря предварително, за да не ми мине котка път :)
П.С. Вече се намирам на bisseryordanov.com , където вече ще може да следите работата ми като пейзажен и сватбен фотограф!

4 коментара:

  1. Какъв ND си взел, на Хайтек? И аз се сдобих с един такъв и също се боря с цветовете. Но пък на предпоследната снимка заради него са се получили изключително приятни цветовете ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Само втората снимка е с него. Фирмата е Haida - Eто този!
    Имаше не лоши коментари за него, но евтиното си е евтино. Наскоро правих по-задълбочено проучване и стигнах до извода, че само Lee Big Stopper не боядисва. Иначе дори B+W, които са на близка, че и по-висока цена също създават ядове. Аз лично по всяка вероятност ще го продам и ще си взема на B+W 6 стопа, защото много трудно се работи с толкова тъмен.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Сега като погледнах екзиф-а наистина предпоследната е с филтъра - прав си! Имам няколко варианта на този кадър и само последния беше с филтъра и съм забравил, че съм подбрал него :)

    ОтговорИзтриване